След 340 дни в космоса: Как се променят биологичните процеси в тялото

Проучване на НАСА сравнява ДНК-то на близнаци

20.02.2019 | 23:07 Редактор: Василена Василева
След 340 дни в космоса: Как се променят биологичните процеси в тялото

Продължителният престой в космоса води до променена реакция на някои човешки гени. Това сочат резултатите от уникално проучване на НАСА, представени преди броени дни.

Марк и Скот Кели са братя близнаци и астронавти. По време на последната мисия на Скот, Марк остана на Земята. А учените решиха да изследват и сравнят техните ДНК. Още тогава разкриха, че в космоса биологичните процеси в тялото на единия са се променили спрямо тeзи на другия. 

Сега резултатите сочат и друго - след 340 дни в безтегловност имунната система на Скот е станала свръхактивна. Промените са настъпили не в самата ДНК, а в т.нар. генна експресия – начинът, по който гените се "включват" и "изключват" и съответно увеличават или намаляват производството на протеини. 

Имунната система на Скот Кели е останала "нащрек" цели 6 месеца след прибирането му на Земята, след което се е върнала към нормалния си ритъм. 

Все още учените не могат да заключат дали тези промени са за добро или за лошо. От НАСА смятат да продължат с проучването. 

А самият Скот, който след няколко дни навършва 55 години, твърди, че въпреки физическите трудности е готов да тръгне и към Марс.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте ни във Facebook ТУК.