Илинденското въстание - и то македонско… поне според Зоран Заев

Премиерът Борисов подчерта, че България ще си припомни тези думи, когато Македония тръгне към ЕС

09.08.2018 | 19:40 Редактор: Иван Берберов
Илинденското въстание - и то македонско… поне според Зоран Заев

Когато Македония се нуждае от одобрението на България за ЕС, тогава ще си спомним думите на Зоран Заев за Илинденското въстание. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изказването на македонския си колега, че въстанието е македонско.

Думите на Зоран Заев са в интервю за македонската телевизия 1ТВ, непосредствено след като се поклони на паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

"Илинден е наша гордост. Илинденското въстание е македонско въстание. Ако някой гражданин в България го чувства за свое – ОК, то е част от нашата история и аз нямам проблем. Аз съм горд. Аз съм първият премиер на Р. Македония, който чества Илинден пред паметника на Гоце Делчев в България. И това е голяма придобивка. По-рано това беше немислимо. Премиерът на България дойде и се поклони пред гроба на Гоце Делчев. Така се гради приятелство.", отбеляза Заев.

Зоран Заев отбелязва още инвестициите, които идват от България към Македония, както и добрия културен обмен между двете страни.

Българският премиер, който беше заедно със Заев в Благоевград, беше лаконичен: Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойдат до Европейския съюз и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Така че, съветвам всички да бъдат по-обрани. 

Първа с остър коментар във Facebook за думите на Зоран Заев беше Корнелия Нинова, според която "историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана", предаде Иван Иванов.