Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

С влиянието на Москва в Белград се дестабилизирали Балканите

Белград разиграваше игра за междуетнически конфликт в Македония, каза Мирослав Ризински от БККС

03.08.2018 | 20:23 Редактор: Тодор Петров
С влиянието на Москва в Белград се дестабилизирали Балканите

На Балканите забелязваме друг климат, поне в отношенията България - Македония и в самата Македония, която излъчва стабилизиращи послания. Македонските граждани не познават България, но не са виновни. България не е направила достатъчно, за да се представи в Македония.

Това посочи Мирослав Ризински от Българския културен клуб - Скопие (БККС) в предаването "Денят ON AIR", уточнавайки, че трябва да бъдат разрешени споровете от общото минало на България и Македония.

"Всички междуетнически конфликти в Македония бяха от един и същи център. Белград разиграваше тази игра в Македония за междуетнически конфликт", каза още той и добави, че Сърбия се е надявала на прецедент за разделяне на Косово на сръбска и албанска част.

По думите на Ризински интересът на Русия пък е този регион да не бъде част от НАТО. С влизането на Македония в НАТО намаляват възможностите за разиграване на етнически конфликт на Балканите, смята той.

Референдумът за името на Македония е консултативен и е вътрешнополитически въпрос, уточни гостът на Bulgaria ON AIR. Според него по този начин премиерът Зоран Заев иска да легитимира договора между Гърция и Македония.

Мирослав Ризински не изключи вариант да се стигне до импийчмънт на президента Георге Иванов, който категорично отказва да признае договора за името на Македония.