Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В Македония има силно изразена двупосочна политика, категоричен е журналист

В момента обществото е разделено относно референдума за името, подчерта Николай Коев

30.07.2018 | 21:01 Редактор: Велислав Филипов
В Македония има силно изразена двупосочна политика, категоричен е журналист

С 67 гласа "за" и 1 "против" македонският парламент гласува предложение за свикване на референдум за новото име на страната. Преди гласуването обаче депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и бойкотираха гласуването

Въпросът на референдума ще гласи "За членство в ЕС и НАТО ли сте с приемане на договора с Гърция?" и ще се състои на 30 септември тази година.

По думите на първия български кореспондент в Македония Николай Коев в момента има различни гласове "за" и "против" процесите там.

"Интересно е, че ВМРО устояха на своите предварителни позиции да бойкотират гласуването в парламента, когато трябваше да се вземе и решението за референдума. Има силно изразена джендър политика в Македония", подчерта журналистът в "Денят ON AIR".

Според него в Македония има доста честа промяна и дори двупосочност на политическите настроения в държавата.

"Македонците първоначално се сърбееха, антибългаризмът растеше. Договорът ни с Македония е доста голям пробив и нещата сякаш се промениха. Той е дело на българските политици още от създаването на Македония", категоричен е Коев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в момента в държавата има една нестабилност, което доста притеснително.