Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Допирните точки на 44-те

Кои са темите, които ще доминират в новия парламент и ще обединят ли те партиите или напротив?

19.04.2017 | 20:14 Редактор: Мария Аладжова
Допирните точки на 44-те

Ще изкарат ли докрай 44-те в Народното събрание и какво може да ги обедини? Темата в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментираха политолозите Антоанета Христова и проф. Антоний Гълъбов.

"Интересът на всички политически сили, които попаднаха в парламента, са да се изкара 4-годишен мандат. Това е събитие, което зависи от много фактори. За тези 4 години могат да се случат много неща, които биха могли да разклатят стабилността", коментира Христова.

Тя изключи сценария, в който от БСП настояват за предсрочни избори, поне не и в близкото бъдеще. Според нея след последните парламентарни избори се е видяло, че Столетницата "не си е свършила работата вътре в къщичката" и тепърва ще трябва да го направи.

На въпрос дали новият кабинет ще бъде факт и без участието на партията на Веселин Марешки - "Воля", Антоний Гълъбов отговори:

"Много е важно кой как ще представи законодателните си приоритети. Много е важно да се изгради дневен ред. Важно е да видим къде имаме съвпадение, къде имаме точки, по които е възможно да бъде произведено по-голямо мнозинство", посочи той.

По думите му доминиращата тема в намеренията на политическите сили е темата за сигурността.

И макар социалната проблематика да беше изведена на преден план по време на предизборната кампания, въпросите за националната сигурност ще преобладават в реториката на десницата в лицето на управляващото мнозинство, добави Христова.

"Темата, която допада на десницата е сигурността, особено в контекста на коалицията, която прави. Но не може да остане от другата тема - вълната на социалното напрежение. Коалиционният партньор няма да разреши тази тема да бъде забравена", подчерта тя.