44-ото Народно събрание удари първия си звънец

След като парламентът заработи, се очаква да бъде формирано и правителството

19.04.2017 | 10:53 Редактор: Иван Берберов
44-ото Народно събрание удари първия си звънец

Предсрочният вот на 26 март, след оставката на второто правителство на Бойко Борисов, нареди пет партии в парламента – ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новата формация на Веселин Марешки "Воля" предаде Dnes.bg.

Най-много народни представители има партията на Бойко Борисов – 95, след тях се нарежда групата на БСП с 80, Обединените патриоти с 27, ДПС с 26 и "Воля" с 12.

240-те депутати от тези политически сили положиха клетва и обещаха във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа в присъствието президента Румен Радев, вицето му Илияна Йотова, служебния премиер Огнян Герджиков и министрите му, патриарх Неофит и представители на други вероизповедания, дипломати, служебни министри, висши магистрати, омбудсманът Мая Манолова.

Първият пленарен звънец по традиция удари най-възрастният депутат. Този път честта се падна на Тома Томов от БСП.

Той подкани народните избраници да се регистрират и откри заседанието, след като пултовете си отчетоха 234 депутати.

"Възрастта ми дава няколко минути право да ми помоля: затворете очите си и погледнете със сърцатата си, погледнете на каданс как целият този интериор изчезва и през кладенеца на времето отиваме там, където е заченато възраждането на българската държава", призова той новите народни избраници и поиска от тях да работят така, че да няма мъка и отчаяние и да се върнат децата, които "натириха да се трудят за чужд хляб".

След като парламентът заработи, се очаква да бъде формирано и правителството. Вече е факт управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти, като се очаква през тази седмица да обсъждат министерски постове.

По неофициална информация Патриотите могат да получат пет министерства. Лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов може да оглавят военното и енергийното ведомство. Много от министрите от кабинета "Борисов 2” ще намерят място и в кабинета "Борисов 3” – Владислав Горанов, Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Лиляна Павлова.

Очаква се парламентарна комисия, а не специално създадено министерство да отговоря за председателството на страната ни на ЕС.