Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Нямаме време за промяна в кабинета, той е достатъчно разноцветен

Смени на министри в последния момент би навредило на имиджа на Главчев, заяви Ивайло Илиев

08.04.2024 | 18:15 Редактор: Деси Николова

Утре служебният кабинет на Димитър Главчев ще положи клетва в парламента, а днес изтича и срокът, в който могат да се правят промени в състава му. България поема курс към поредните предсрочни избори в последните години на фона на нова порция скандали, а доскорошните партньори в управлението влизат в предизборната кампания отново като врагове.

"Нямаме време за промяна в кабинета. Беше достатъчно категорична заявката на бъдещия премиер Главчев още по време на изчитането на списъка с министрите, че трудно би се съгласил да направи промени, а и доколкото разбираме, не са протичали никакви разговори между парламентарно представените партии и бъдещия премиер", заяви политологът Ивайло Илиев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи едно съгласие за смяна на министри в последния момент би повлияло негативно на имиджа на служебния премиер.

"Самият кабинет е достатъчно разноцветен. Имаме нещо старо, нещо ново, малко от стария кабинет, може би с цел да замажем очите на част от министрите. Виждаме, че има и провокативни имена, които бяха изтъквани в публичното пространство", каза Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че макар предложеният състав за служебен кабинет да не е политически неутрален, той е политически балансиран.

"Самият факт, че започна едно позициониране от страна на партиите, спрямо служебния кабинет, вече показва, че той не е консенсусен. Продължаваме да не намираме тази формула на изцяло експертен кабинет, който да бъде равно политически отдалечен, с хора, които са си от своите области, всепризнати експерти. При по-детайлен преглед в биографиите на министрите се появяват елементи от миналото им, които веднага биват прикрепяни към част от политическите партии", посочи политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.