Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: Икономическите санкции не могат да задушат Русия, това мислене е наивно

Чисто количествените показатели са в полза на руската държава, заяви доц. Георги Цветков

24.02.2024 | 16:07 Редактор: Деси Николова

Две години война в Украйна. Никой вече не знае колко са жертвите. Мащабите на конфликта вече имат и икономически последици в световен план. Най-лошото е, че краят все още не се вижда, а и никой няма смелост да го прогнозира.

"Най-важното е, че като направим ретроспекция, хората, които взеха решение за започване на войната, Владимир Путин и неговото най-близко обкръжение, едва ли са си давали сметка какво ще последва. Става въпрос вече за две години, много сериозни жертви и разрушения, както от страна на Украйна, така и за Русия. Това, което най-вероятно е било замислено тогава, като един победоносен поход до Киев със смяна на правителството, това което тогава беше наречено "денацификация", всъщност се проточи две години", заяви експертът по национална сигурност и отбрана доц. Георги Цветков в предаването "Директно".

През тези две години на Русия бяха налагани множество санкции. Руската държава получи и 13-ия си санкционен пакет от Европейския съюз, наред с ограничения от САЩ и Великобритания. Според доц. Цветков обаче, тези тактики не могат и не са променили хода на войната.

"Идеята, че с икономически санкции може да бъде задушена Русия дотолкова, че да се смени ходът на външната ѝ политика, е доста наивна. Това е форма на натиск, но само с такива икономически ограничения няма да се промени ходът на руската политика", категоричен бе експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи към момента Русия не контролира ситуацията, но въпреки това тя е в нейна полза.

"Чисто количествените показатели са в полза на Русия. Ясно е, че тя има три пъти по-голямо население, съответно има по-голям човешки ресурс. От друга страна е доста наивно да смятаме, че целият този ресурс може да бъде насочен във войната срещу Украйна. Дори когато става въпрос за руските въоръжени сили, трябва да знаем, че ние не виждаме в Украйна цялата руска армия. Част от този ресурс продължава да се пази за евентуална ескалация на войната", отбеляза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.