Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Необходима е превенция на ранните бременности, а не забраняване на ранни бракове

Забраниха браковете за лица под 18 години

09.01.2024 | 20:16 Редактор: Деси Николова

С промени в Семейния кодекс браковете под 18-годишна възраст вече са изцяло забранени. До момента това можеше да се случва само с разрешение на съда и то при изключителни случаи. Проблем, според магистратите, вече е бъдещето на децата.

"Досега всяко едно лице над 16 години можеше да подаде заявление към районния съд по местоживеене, с което да поиска и да изложи основателни причини, които да налагат сключването на по-ранен брак. Ставаше дума за кръга лица между 16 и 18. Част от тези заявления касаеха сключване на брак с друго непълнолетно лице или с пълнолетно лице, като трябваше да се изложат основателни причини, за да може районният съдия да решение", разясни адвокатът Юлия Раданова в студиото на предаването "Директно".

За 2022 година данни показват, че са издадени 375 такива разрешения.

"Най-честият случай са ранни бременности, над 16-годишна възраст, като това е и причината много често съдиите категорично да се съгласят, че е налице основание. Между научаването за бременността и респективно припознаването на детето се взема това решение за позволяване на брак и това позволява да се обезпечи сигурността на бъдещото дете с оглед неговия произход. Целта е една непълнолетна майка, влизайки в тази нова роля, да бъде облекчена поне тази нейна евентуална необходимост да търси произход посредством съдебни дела. Това беше основният случай", допълни Раданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи е възможно чрез спирането на тази процедура да се стигне до по-често бягство от отговорност и непризнаване на новородени деца.

"Факт е, че при наличие на граждански брак, лицето много по-трудно може да избяга от тази отговорност",  отбеляза Раданова.

Гледайте целия разговор във видеото.