Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

У нас отново има програма за превенция на ХИВ сред зависими, но без държавно участие

Мобилният кабинет, който ще извършва изследванията, вече е факт

30.11.2023 | 16:55 Редактор: Калина Донкова

След години прекъсване, България отново има програма за превенция на ХИВ сред зависими. Инициативата и финансирането обаче не идват от държавата. Средствата биват осигурени от Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон, а проектът е дело на Центъра за хуманни политики. Дейностите ще бъдат извършвани в София.

Мобилният кабинет вече е факт. В момента текат последните довършителни дейности и в рамките на десетина дни се очаква той да започне дейността си. Това сподели в ефира на предаването "Директно" Юлия Георгиева от Центъра за хуманни политики.

"Ще покрием един пакет от изследвания, които включват ХИВ, хепатит B, хепатит C и сифилис. Това е пакетът, който преди години се правеше от Министерството на здравеопазването", поясни Георгиева.

Линейката няма да бъде на едно място. Те ще обикаля столицата с определен график и ще спира на местата, на които се струпват наркозависими.

Георгиева е на мнение, че резултатите след провеждането на тестовете, няма да са окуражаващи, а причините са свързани със стигматизацията на хората, употребяващи наркотици, както и фактът, че държавата не поема достатъчно отговорност, а програмите за превенция бяха прекъснати отдавна.

"След толкова дълъг период, в който този кръг от хора бяха оставени без всякаква грижа, моето очакване е че няма да имаме добър резултат. Нека да стартираме и да видим. Първите 4 месеца ще бъдат ключови", сподели гостът.

Вижте целия разговор във видеото.