Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Димитър Ганев: Няма политически интерес да се стигне до предсрочни избори

До разпадане на кабинета няма да се стигне, смята политологът

16.11.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Вотът на недоверие е опит на опозицията да нанесе удар върху управляващите партии, но до разпадане на кабинета няма да се стигне. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

В деня на гласуването вота ГЕРБ и ДПС напуснаха залата след отхвърлянето на предложението за прекратяването на дерогацията за "Луойл". Първото гласуване на вота на недоверие завърши с 66 гласа „за“ и 61 гласа „против“, след което бе поискано прегласуване. След няколко минути почивка, поради липса на кворум, вотът не бе гласуван.

Ганев е на мнение, че това е опит за знак за дистанция на двете политически сили – ГЕРБ и ДПС, но въпреки това не смята, че ще се стигне до разпадането на кабинета „Денков-Габриел“

„Това е парламентарен инструмент на опозицията да се опита да нанесе удар на управляващите. Не смятам, че този вот на недоверие може да доведе до някакви политически последици“, каза Ганев.

Според него една от причините за политическите престрелки в последните дни е наближаващата ротация на кабинета през март месец.

„Това, което ще наблюдаваме следващите няколко месеца, е чисто и просто надцакване между едните и другите“, отбеляза Ганев

По думите му няма алтернатива на това мнозинство и няма политически интерес, който да движи нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ към предсрочни парламентарни избори.

Вижте целия разговор във видеото.