Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Максим Бенвенисти: Мирно решение на конфликта в Израел скоро няма да има

40 000 бойци на "Хамас" са обучени в ирански лагери, каза преподавателят по история на ционизма в СУ

17.10.2023 | 16:45 Редактор: Калина Донкова

Последните години в света не се спазват никакви правила на международните отношения. Това заяви в ефира на предаването "Директно" преподавателят по история на ционизма в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" д-р Максим Бенвенисти.

"Нарушават се хуманитарни правила. Обстановката подкрепя действията на терористите. Те са окуражени. Те видяха, че ще бъдат осъдени, но практически действия срещу тях, от други страни, няма", отбeляза Бенвенисти.

Според него арабско-израелските отношения през годините показват, че скоро няма да е възможно мирно решение на конфликта в Израел.

"Винаги, когато араби и евреи са са намирали възможност да започнат предпазливо да уреждат отношенията си, се е намесвала някаква външна сила и нещата не са се случвали", разясни Бенвенисти.

Очевидно е, че израелското общество има проблеми в последните години, каза преподавателят и допълни, че новините са били препълнени със съобщения за многохилядни манифестации срещу правителството, но проблеми се откриват не само в Израел.

"Факт е, че израелското общество има проблем, но от друга страна терористичните организации "Хамас" и "Хизбула" са в подем. 40 000 бойци на "Хамас" са обучени в ирански лагери. Имаме от една страна проблеми в държавата, а от друга проблеми в организациите, във въоръжение и подготовка. Има една точка, в която се срещат и терористите решават да нападнат, да предизвикат и да пуснат кръв, очевидно, за да накарат израелците да отговорят по подобаващ начин", обясни Бенвенисти.

Гостът е на мнение, че войната, която се води в момента не е за земя.

"Това е война, в която Израел твърдо иска мир, а терористичните организации не искат. Израел се развива най-добре, когато е в мир, а терористичните организации, когато няма война, ще загинат. Те съществуват на почвата на тероризма", изтъкна преподавателят.

По негови думи се разпространява голямо количество пропаганда и информацията по темата се представя неточно.

"Очевидно е, че пропагандата е едва ли не най-силното оръжие в момента. Ако питате мен, войната се води на полето на пропагандата. Има много действия, които отклоняват вниманието на обществото. Има невинни жертви и от двете страни. Не може да се каже, че 1000 невинни жертви са повече от 2000 невинни жертви. Пропагандата прави лоша услуга на всички в този конфликт и пречи да се направят стъпките към примирие", на мнение е Бенвенисти.

Вижте целия разговор във видеото. 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Гроби Таласъмо
преди 6 месеца
Кой и защо и откъде накъде му е даден пост в наш университет....да се пръждосва към Исраел Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 6 месеца
Не скоро няма да има,а никога няма да има мирно решение с евреите !? Сигнализирай за неуместен коментар