Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: Конфликтът в Израел ще рефлектира върху пазара на труда в България

Безработицата може да стигне 8-9%, смята Георги Първанов

11.10.2023 | 17:22 Редактор: Калина Донкова

Със сигурност конфликтът в Израел ще има негативно отражение върху пазара на труда в България. Причината - значителен е размерът на израелските инвестиции в България в редица сектори като IT индустрията, производството и други. Очакванията са тези инвеститори да ревизират политиките си за разширяване на бизнеса и наемането на персонал. Това обясни в ефира на предаването "Директно" експертът по човешки ресурси Георги Първанов.

Нивото на безработица у нас расте през летните месеци, сочат последните данни на Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните безработни в края на
август е почти 150 000. Това е с 2000 повече в сравнение с юли.

Увеличението за месец август, например, е с 1% спрямо същия период на 2022-а, обясни Първанов.

"Това е доста значителен ръст, това са около 10 хиляди човека в повече. Според мен говорим за трайна тенденция", смята той.

Той изреди различни фактори като причина за тази динамика.

"В продължение на втори месец от една страна са оптимизации, които вървят в IT и BPO сектора, недобър туристически сезон, цялостно отражение на рецесията във водещи пазари като Германия, Холандия, Италия, които вече очевидно влизат в такъв процес. Всичко това се отразява на експорта, на икономическата активност и съответно води до една идея по-висока безработица от това, което е нормално за този период на годината", обясни той.

Според Първанов, ако тенденцията се задържи такава, до края на годината можем да регистрираме нива на безработицата от 8-9%.

Вижте целия разговор във видеото.