Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономическата свобода в България продължава да намалява

Основен фактор остава съдебната система

21.09.2023 | 16:24 Редактор: Калина Донкова

Икономическата свобода у нас намалява и се връща на нивата си отпреди десетилетие. Това показват последните данни от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) съвместно с канадския институт „Фрейзър“.

Изследването класира България на 43-то място от общо 165 държави, а страната ни дели една позиция с Бахрейн и е между Република Корея и Ямайка.

България има някои котви, които устойчиво осигуряват стабилност през годините и реално показват високи оценки и добро място в класацията на индекса, посочват от ИПИ. Такива са плоският данък, валутният борд, ниските мита заради членството ни в Европейския съюз и свободното кредитиране.

Основна спънка обаче остава съдебната система, става ясно още от анализа. 

Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите страни членки на ЕС оценките са около 8 т., резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.  

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата, пишат от ИПИ.

Темата коментирахме с икономиста от ИПИ Зорница Славова в ефира на предаването "Директно".

Вижте целия разговор във видеото.