Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

КЗП: Определянето на цената на стоката е субективно право на всеки търговец

По повод началото на учебната година от КЗП са започнали проверки

11.09.2023 | 18:25 Редактор: Михаела Димитрова

Определянето на цената на една стока е субективно право на всеки един търговец. Въпросът е дали има нелоялни практики в търговските похвати, които той използва спрямо клиентите. Това заяви в студиото на предаването "Директно" Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите.

По повод на предстоящото начало на учебната година, от КЗП са започнали проверки.

"Това е регулярна дейност на комисията. Всяка година се извършват подобни проверки. Кампанията е насочена до това доколко на потребители на подобни стоки им е предложена цената по начин, по който те да могат да вземат информирано решение", посочи Алипиев.

По негови думи самото завишаването на цената на ученическите пособия преди 15 септември, не е нещо, което е в обсега на правомощията на комисията, стига цената да е предоставена на потребителите по правилен начин.

Алипиев коментира начина, по който се санкционират фирмите, за които е доказано, че използват нелоялни търговски практики, като според него има нужда да се коригират наказанията.

"Ако нарушението е едно, ще бъде съставен един акт и ще бъде издадена заповед на председателя, с която се забранява тази практика. Глобите стигат до 50 хиляди лева. За един голям търговец глоба до 50 хиляди лева е абсолютно несъразмерна спрямо колективната щета, която той нанася на потребителите", категоричен е гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.