Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Анализатори: Радев не защитава проевропейския и пронатовския път на България

Визитата на Зеленски у нас е от ключово значение, смятат Георги Киряков и доц. Боян Хаджиев

08.07.2023 | 15:00 Редактор: Калина Донкова

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България е от страрегическо значение и за двете страни. Около тази теза се обединиха политологът Георги Киряков и експертът по международни отношения и национална сигурност доц. Боян Хаджиев в ефира на предаването "Директно".

"Стратегически важна визита от гледна точка на сегашното редовно правителство. Успя да премести фокуса на внимание от пререканията в кабинета към много важната външнополитическа тема - подкрепата за Украйна", коментира Киряков. 

"Това посещение доказа, че България има проатлантическо и проевропейско правителство. По-големият сегмент от българското общество желаят да бъдем част от Европейския съюз и НАТО. Малцинство са хората у нас, които не искат това, но те са много по-шумни", смята доц. Хаджиев.

По думите му "Зеленски в момента изглежда като човек, който се опитва да събере един пъзел от всичко, което му е нужно. България е ключова в определени направления, които са много важни за оцеляването Украйна"

"Тази контраофанзива, която очаквахме да се случи и да бъде много бърза и успешна, тя е много закъсняла и недобре въоръжена и много бавна беше реакцията на ЕС и НАТО, а и много предпазлива. Видяхме, че Украйна продължава да изпитва недостиг в определени сфери, свързани с националната сигурност", коментира още доц. Хаджиев.

Според Киряков най-важният акцент от посещението на украинския държавен глава у нас е декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. 

"Друга важна индикативна среща беше в президентството. Заради простия факт, че ясно трябваше да се покаже нагледно, че българският президент не защитава проевропейския и пронатовския път на България, че за него той е временно решение, че трябва да има друг път на развитие - по-неутрален, но този път категорично в посока Изток и носталгия към бившия Варшавски договор и СИВ. Ясно се показа, че президентството и групи хора и политици около президентството, ще оспорват това, докато има интерес, докато не видят провала на България в това членство", убеден е политологът.  

"Зеленски изчисти понятията - когато се говори за конфликт, да се нарича конфликт, когато се говори за война, да се нарича на война. И това не е въпрос на дипломация, въпросът е по-скоро на какво вярваш. Ако агенция ТАСС каче, че нещо е конфликт или специална операция, и нашият президент чете това и вярва на това, а имаме пълномащабна война между двете най-големи държави в Европа, то отразява това, което видяхме. Видяхме един президент, който се притеснява за цените на стоките срещу един президент, който се притеснява за оцеляването на своя народ", на мнение е още Хаджиев.

Вижте целия разговор във видеото.