Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Красимир Георгиев: Автошколи масово не провеждат теоритично обучение на кандидат-шофьорите

Курсистите зубрят теорията без да я разбират, убеден е председателят на АКАБ

04.07.2023 | 13:27 Редактор: Калина Донкова

Промени в теоритичните изпити за кандидат-шофьорите у нас. Задължителна част от изпита стават видеоклипове, целящи да поставят курсистите в реална ситуация, за да проверят преценката им за обстановката на пътя. Измененията станаха обект на множество коментари от представители на автошколите, както и от курсисти.

Нововъведенията са стъпка в правилната посока и са много закъснели, категоричен бе в ефира на предаването "Директно" Красимир Георгиев, собственик на автошкола и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ). 

Такива видеоклипове се използват в други европейски държави, като там правилта са дори по-строги - тези клипове се сменят всеки месец, обясни той.

Според него обаче плановете на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" всички клипове да са достъпни онлайн, няма да пресече практиката курсистите да назубрят материала. 

"В момента почти 100% от курсистите зубрят листовките, взимат вътрешния изпит и се качват в учебния автомобил без реална представа за правилата за движение по пътищата. Липсват лекциите, липсват консултациите, липсват обясненията, създаването на казуси, които трябва да се решават на базата на знания. Идеята не е освен да назубрят тестовете, кандидатите да назубрят и видеоклиповете. Идеята е да започне провеждането на едно истински теоритично обучение в автошколите", посочи Георгиев. 

По думите му промените са се забавили много, а причината - част от бранша няма интерес от влизането им в сила.

"Това нещо трябваше да влезе в сила още на 14 април 2021г. Преди две години и отгоре. Защото една група клакьори и викачи нямат интерес това нещо да влезе. Не е тайна, че на пръстите на двете ръце се броят автошколите в София, които провеждат теоритично обучение", посочи още председателят на АКАБ пред Bulgaria ON AIR.

Школите, които не провеждат теоритично обучение, казват на курсистите си да влязат в интернет, да назубрят листовките и така да изкарат изпита, категоричен бе той. 

"Така курсистът не е готов. Но за тях шофьорският курс, който предлагат не е, за да подготви добри въдещи водачи, а преди всичко е една комерсиална цел", изтъкна Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хари Селдън
преди 9 месеца
Нищо няма да се промени докато овластените не се вслушат в мнението на автоинструкторите и изпитващите.Ръководството на автомобилна администрация постъпи изключително далновидно като изчака новия министър за да атакува с "новите промени"и да оцелее на първо време!! Сигнализирай за неуместен коментар