Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Списъкът "Магнитски" - ясен знак да заемем страна в конфликта и да работим срещу корупцията

От страната ни се очаква да има практически разследвания и повдигнати обвинения, смята Атанас Русев

14.02.2023 | 10:14 Редактор: Тодор Петров

"В новите списъка с лица, санкционирани по закона "Магнитски", имаме три лица, свързани с ядрената енергетика и Владислав Горанов, който стои странно в тази компания. Това е по-необичайното. Енергийният сектор, поради огромните финансови обороти, е фокус на различни корупционни интереси. Не мисля, че е случайно, че санкционираните лица са свързани точно с този сектор", заяви в предаването "Директно" Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията.

Той не смята, че има случайни съвпадение. Гостът обърна внимание, че този тип санкции нямат пряк ефект на територията на страната ни, но имат знаков символ.

"Знакът е ясен - една страна членка на НАТО трябва ясно да определи от коя страна застава. В регион като нашия, където има дългогодишни връзки с Русия, този тип решения няма как да се вземат лесно. Но България трябва да се определи", посочи Русев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът е на мнение, че излизането на списъците на САЩ и Великобритания е координирано. А Великобритания е предприела допълнителна стъпка да подчертае посланието, че е крайно време да се направи нещо с политическата корупция.

"В сравнение с Хърватска и Румъния виждаме много малко постигнати резултати. Руските режими използват корупцията като оръжие и това няма как в такава обстановка нашите партньори да продължават да го толерират", категоричен бе Русев.

От страната ни се очаква да има практически разследвания и повдигнати обвинения.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Поредният
преди 1 година
Според господина няма проблем чужд закон да се използва като инструмент за натиск срещу страната ни, за да се постигне правилната политическа линия. Сигнализирай за неуместен коментар