Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Румяна Христиди: Гладоморът можеше да бъде осъден много отдавна

Тези теми често се използват за политическа дъвка, смята историкът доц. Румяна Маринова - Христиди

02.02.2023 | 17:13 Редактор: Калина Донкова

Народното събрание призна Гладомора в Украйна за геноцид. Това се случи с подкрепата на почти всички партии, с изключение на БСП и "Възраждане".

Тези събития много често се използват като политическа дъвка и за политически дивиденти. Такива актове се правят кампанийно. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" историкът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Румяна Маринова - Христиди.

"Гладоморът много отдавна можеше да бъде осъден по един или друг начин, въпреки че тези декларации нямат правна сила, но все пак те показват някаква морална позиция. Ние се сещаме да осъдим такива събития, когато има друг повод, в случая - войната в Украйна", подчерта тя.

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. Различни събития през следващите месеци ще отбележат кръглата годишнина.

"Оказва се, че хората знаят твърде малко за Холокоста и за съдбата на българските евреи по време на Втората световна война. Съдбата на българските евреи по време на Втората световна война представлява европейско изключение", обясни още доц. Христиди пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.