Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Да очакваме ли засилен миграционен натиск през 2023 г.?

Обществото се научи, че хората, търсещи международна закрила в България, са бягащи от проблеми, заяви Иван Шаренков

02.01.2023 | 18:15 Редактор: Вяра Димова

И тази година остава проблемът с мигрантите, както и редица други съпътстващи грижи, които страната ни все още решава в крачка. Прогнозите за потока от бежанци засега са пестеливи.

"Много се изговори по тази тема. Миграционният натиск върви на вълни. Зависим е от вътрешнополитическите процеси на всяка една от държавите - източник на миграция и същевременно се влияе и от метеорологичните условия. През летните сезони миграционният натиск се увеличава, зимата намалява", каза правният консултант по миграционни въпроси Иван Шаренков в студиото на предаването "Директно".

Според него, ако процесите в страните, които са източник на миграция, се запазят, може да се очаква увеличение на интензитета на нелегални преминавания през границата. 

"Българското общество, както и обществата в ЕС, се научиха, че тези хора, които търсят международна закрила на територията на България, са бягащи от тежки проблеми. Тези, които търсят по-добро икономическо реализиране и социални удобства, също имат своята силна мотивация. И двете групи намериха по-позитивно отношение на българското общество", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че бежанците, потърсили международна закрила, още в процеса на предоставяне на статут започват да работят. Примери за това има в общините Харманли, Димитровград и в Област Хасково.

"В момента, в който председателят на Агенцията за бежанците казва, че едно лице получава статут на бежанец на територията на България, то се ползва с правата на български гражданин, с изключение на тези, които законът ограничава. Не можем да обсъждаме това, което законодателят вече е приел", каза Шаренков.

Голяма част от тези хора са се интегрирали в обществото по безболезнен начин, смята той. 

"Всеки от тях идва с това, което вече е научил. Тези, които още не знаят, се ангажират с професии, в които има търсене, но няма предлагане на работна ръка", допълни гостът.

Според експерта трябва да се променят някои неща в нормативната уредба.

"Терминът "незабавно" не е обвързан с ясен срок. Затова сме свидетели на случаи на задържане, хващаме мигрантите в бусове и на групи по магистралата, много навътре в страната. "Незабавно" трябва да бъде дефинирано в закона по начин, по който да изключи тази възможност - щом лицата влязат в наша територия - да заявят защо са влезли нелегално и да се извършат необходимите процедури", обобщи Шаренков.

Гледайте целия разговор във видеото, реализирано в рамките на проект "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014 - 2020 г.