Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Имаме нужда от мигрантите, недостигът във всички сфери е голям?

"Езикът на омразата показва определена незрялост на обществото", каза директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова

29.12.2022 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова

Темата с мигрантите не слиза от новините. Успоредно с това агресивното говорене срещу бежанците, независимо от техния произход, съпътства тези разговори. И въпреки че България е подписала редица международни документи, които гарантират правата на човека, езикът на омразата не липсва.

"За съжаление, езикът на омразата показва определена незрялост на обществото, защото тази съпричастност, която трябва да се прояви за хора, които търсят убежище и го получават в нашата страната, или в Европа, или търсят временна закрила, е много важно да се разбере защо се случва и да няма това негативно отношение, каквото е насадено", каза директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в студиото на предаването "Директно".

По думите ѝ политическият разговор по темата отсъства в България. Трябва по-добър синхрон между институциите и местната власт.

"Видяхме в много други страни как на най-високо ниво се отнесоха към тази ситуация, която се създаде с войните и гражданските конфликти в Близкия изток, и с това, което се случи в Афганистан. Ние видяхме как за дни се преобърнаха съдби на хора. Много е важно да се разбере, че ние имаме полза от нови хора. България намаля изключително много като човешки потенциал и човешки капитал. Имаме абсолютен недостиг във всички сфери на обществения и икономическия живот", допълни Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че дори в най-неквалифицираните професии имаме липса на работна ръка.

"Когато правилно го управляваме този процес, ще бъде много по-важно да заселим областите, които са абсолютно обезлюдени. Да може да интегрираме определени хора, които са с определено образование, дори и без, но имат желание. Ние направихме няколко видеа, които показват как са се интегрирали определени млади хора, които са бягали от техните страни. Въпросът беше доколко управляващите са готови да приемат тези хора, въпреки че при нас напливът не беше толкова голям. Но ние нямаме готовност, това го видяхме с украинските бежанци", подчерта Любов Панайотова.

Гостуването ѝ се реализира в рамките на проект "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансирано от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014 - 2020 г.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
4 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 1 година
ВЕРНО!!!ПРОГОНИХТЕ,ДЕЦАТА НИ,В ЧУЖБИНА,мигрантите,ще ни спасяват.ЕГАТИ,И ДЪРЖАВАТА.ПОЗОР! Сигнализирай за неуместен коментар