Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Калоян Стайков: Невъзможно е България да генерира най-много въглеродни емисии в ЕС

Според него нашият въглероден отпечатък от енергийния сектор е сравнително малък, в сравнение с германския

15.08.2022 | 18:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Агенцията за икономическо развитие на Германия написа в свой доклад за страната ни, че премахването на въглищата трябва да бъде основен приоритет. Освен това енергийният сектор у нас генерира най-много въглеродни емисии, пише още в доклада.

"Самата идея, че България с нейните 7 млн. жители и сравнително малка икономика може да генерира най-много въглеродни емисии от енергийния сектор в целия ЕС просто няма как да стане. Въобще не може да се сравняваме със страни като Италия, Германия, Полша и т.н. Нашият въглероден отпечатък от енергийния сектор е сравнително малък, в сравнение с германския, който е около 15% като дял от целия ЕС", коментира главният икономист в Института за пазарна икономика Калоян Стайков в студиото на "Директно".

"Този доклад не оценява достатъчно добре ситуацията, в която се намираме от миналата година, а именно цяла Европа в момента изпитва енергиен дефицит и най-вероятно той ще се задълбочава, защото ЕС се опитва да намали своята зависимост от вноса от Русия, което означава или да я замени с алтернативни доставки, или просто да намали потреблението. В тези условия да се говори автоматично за затваряне на разни централи, отказване от различни горива, просто не е сериозно, при положение че все още страните в ЕС не могат да намерят този баланс, който търсят още от миналата година", добави той за Bulgaria ON AIR.

На въпроса дали трябва България да се върне към "Газпром", гостът заяви, че ако го смятаме за ненадежден партньор, то няма как да получим количества от него. Според него това е и основният проблем – че предприятието е променило условията по договора, което създава рискове за "Булгаргаз". Според него след това се е видяло, че страни, които са изпълнили условията, след това са получили по-ниски количества.

"Това е световен проблем, навсякъде цените се увеличават, защото в момент, в който Русия ограничава доставките за ЕС, това означава, че тези количества ще бъдат осигурени от други пазари, което означава, че на тези пазари количествата ще намалеят и съответно цените ще се увеличат. В тази ситуация "Булгаргаз" трябва да е много по-гъвкав и правителството да е много по-гъвкаво, координирано да се водят тези политики, за да се намери най-доброто решение", заключи Стайков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК