България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"За" и "против" шистовия газ: Решение ли е горивото за енергийната криза?

В спор за истинността на тежките последствия от добива му влязоха Димитър Иванов и Симеон Горов

05.09.2022 | 10:00 Редактор: Петя Кръстева

Бившият държавен секретар на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп - Майк Помпео, призова за добив на шистов газ в България, който по думите му е по-чист от руския. Според него страната ни може да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Източна Европа.

"Добивът на шистов газ е единственото решение на енергийната криза, защото тя е повече криза на цените, отколкото на доставките. Шистовият газ има няколко функции - цената, енергийната независимост и е най-сигурното средство за балансиране не ВЕИ-тата. В България има 24 000 мегавата заявки за ВЕИ-та, но за да балансира дори една пета от това, ще трябват още 3-4 млрд. шистов газ", заяви енергийният експерт Димитър Иванов в ефира на "България сутрин".

По думите му е "национално престъпление да продължава да съществува  мораториума за добив и проучвания за шистов газ".

Според Симеон Горов, който е координатор енергии и климат в екологично сдружение "За Земята", добивът на шистовият газ би бил изключително  вреден.

"Великобритания е добила шистов газ в началото на 2010 г., но през 2019 г. спират, защото в района, където са го добивали са зачестили земетресенията. България би била по-тежък случай, тъй като има намерение да се добива в Добруджа", коментира той. Горов констатира, че "там има радиоактивни елементи на голяма дълбочина и чрез впръскване на големи количества пясък и химикали, има риск почвата да бъда замърсена".

"Технологиите са добиване са подобрени. Вече не са тези от преди 10 години. Няма друга такава технология като американската. Най-големите добивни центрове са Америка, Канада и Австралия", опонира му Иванов.

Горов обаче е на мнение, че добивът на шистов газ няма да доведе до независимост за българския енергиен пазар.

"Четох, че в Америка са имали "удоволствието" от чешмите им да тече запалима вода", поясни той.

Енергийният експерт обаче подчерта, че "отказът от добив на шистов газ ще задълбочава тежестта на предстоящите зимни месеци".

Той обобщи, че "енергийният проблем е най-острият в света, така че или трябва да бъдат намерени стабилни източници или да изберем войната и напрежението". Иванов призова моратотиумът да бъде свален.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 1 година
Българияда сравняваш държави, които по площ са сто пъти по големи? Къде в тези страни са унищожили най плодородните си земи,господин Иванов?Помпео какво го интересува, дали имаме газ.Те да го добиват и да ни дават процент, като канадците за златото ли? Сигнализирай за неуместен коментар