Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Христо Панчугов: Проблемът на българската демокрация не е във формата на управление

Предизборната кампания е популистка и основана на внушения, смята политологът

29.08.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Проблемът в българската демокрация не е в държавното устройство или във формата на управление. Така политологът Христо Панчугов коментира лансираната от Слави Трифонов и партията му "Има такъв народ" идея за референдум България да се превърне в президентска република.

"Провалът, който ние наблюдаваме, е по-скоро невъзможност на самите институции да си вършат работата. Да се противопоставят на популизма, да се противопоставят на всякакви желания на една власт да доминира над друга и в крайна сметка, да произвеждат професионалисти, които да могат да си вършат работата без политически указания", категоричен е Панчугов.

Според него трябва да бъде отхвърлена идеята, че самоцелната промяна на институционалната среда, може да постигне ефектите, които ѝ се приписват и подчерта, че разговорът за президентска република у нас си проправя път особено активно в последната година и половина.

"Началото на предизборната кампания е популистко, основано на внушения, а не на смислен разговор за това как ще се управлява България оттук нататък", подчерта още политологът.

"Разговорът, традиционно, влезе в руслото на това кой колко депутати ще има, тоест, разговор за изборите сами по себе си, а не разговор за бъдещото управление. И това е най-тъжната тенденция, която се наблюдава в българската политика в последната година, особено на фона на сложните задачи, които има да решава едно управление", смята Панчугов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК