Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Служебният министър на туризма сподели трите основни проблема, с които ще се бори

Илин Димитров заяви, че първият приоритет е програмата за хуманитарна помощ

11.08.2022 | 09:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какво ще се промени в сферата на туризма, къде ще бъдат преместени украинските бежанци, мисли ли държавата да затваря обекти от туристическия бизнес заради нарастващия брой на заразени с Ковид?

"Аз знаех много добре какво ще заваря, тъй като с господин Проданов работихме много добре заедно и точно това беше идеята – да има приемственост. Не сме правили кардинални промени с изключение на началник-кабинета и на пиара. Много добре работят със заместник-министрите. Едно относително подредено министерство с ясни политики, които ние мислим да продължим", заяви служебният министър на туризма Илин Димитров в студиото на "Директно".

Според него всеки министър си има негова визия. Те са разделили на три основни групи действията, които искат да приемат. Първата група са остри проблеми, които изискват спешни действия, като администрирането на програмата за хуманитарна помощ. В нея има осезаемо забавяне, което се изразява в над 500 жалби за над 10 млн. лв., в които хотелиерите се жалват, че не са им изчислени правилно сумите. Това е приоритет за тях, тъй като хотелиерите са отворили базите си за бежанците и заслужават коректност от държавата.

"Пари има, разгледани са жалбите в по-голямата си част. Вторият ни приоритет, който е спешен и неотложен, е решаването на проблема със забавените категоризации. Третият остър проблем си е здравната криза", твърди той пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че програмата за бежанците не приключва този месец, а в края на септември. Това са два месеца, в които те могат да следят военните действия, колко са ангажираните, колко средства са нужни и каква е динамиката. Към момента малко над 25 хил. украинци са настанени по тази програма, а в България са влезли над 400 хил. бежанци. 7500 са интегрирани и работят в различни сектори.

На въпроса има ли някакъв шанс през зимата България да възстанови някои от загубените пазари, гостът отговори, че зимният сезон се намира във фаза 2 от програмата, където са и активните действия. Ще има силна рекламна кампания, за да може тази зима, ако има сняг, сезонът да бъде като миналогодишния.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК