Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: България дава неясни сигнали на ЕС по темата Северна Македония

В Брюксел виждат липса на последователност в българската политика за РСМ, смята Иван-Асен Иванов

27.06.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Няма видим изход от политическата криза у нас и продължаващата вече две години промяна на политическата система. Това коментира в предаването "Директно" политологът Иван-Асен Иванов.

По думите му пролмемът по темата Северна Македония е започнал да назрява в края на управлението на ГЕРБ и до този момент европейските институции виждат липсата на консистентност и последователност в българската политика по отношение на т.нар. македонски въпрос.

"За жалост България се намира в ситуация, в която е много трудно да убеди своите европейски партньори в своята позиция. Това не е случайно. Това е така, защото ние като страна даваме неясни сигнали и нямаме силно изградена позиция, която да бъде защитавана от всички български представители в европейските институции", посочи Иванов.

Приемането на фреснкото предложение за вдигане на българското вето за присъединяването на РСМ към общността е път към "развързването на възела", коментира още Иванов и подчерта, че в тази ситуация преимуществото е за България. 

Вижте целия разговор във видеото.