Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Проф. Кантарджиев: Разумно е да продължим да носим маски

България се е провалила с ваксинацията срещу Ковид-19, смята епидемиологът

01.04.2022 | 21:05 Редактор: Калина Донкова

Разумно е българите да продължат да носят маски на закрито и при струпване на повече хора. Това коментира в предаването "Директно" епидемиологът и консултант по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев

По думите му хората не трябва да забравят някои основни елементи на превенцията от вирусни респираторни заболявания, като миенето на ръце и честото проветряване. Уязвими остават пенсионерите и хората в рисковите групи.

Според проф. Кантарджиев няма нов вариант на коронавируса, а само подвариант на познатия Омикрон, който е по-заразен, но с осезаемо по-леко протичане. При него броят на хоспитализираните заразени е  2 до 3 пъти по-нисък.  Данните са от Националния център по заразни и паразитни болести на база секвенирани проби.

Тестването за Ковид-19 не трябва да спира, въпреки отпадането на противоепидемичните мерки у нас и Националната здравноосигурителна каса не трябва да спира заплащането на PCR тестовете, за които личните лекари издават електронни направления, категоричен е той.

"България се провали с ваксинацията срещу коронавируса", посочи още Кантарджиев.

Към момента в България се наблюдава широко разпространение на грип А, като най-активното му разпространение ще е до края на месеца, каза епидемиологът. 

Вижте целия разговор във видеото.