Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Как повлия пандемията на хората с редки болести?

Коментар на Владимир Томов и Калоян Митков

03.03.2022 | 10:43 Редактор: Тодор Петров

Всеки 20-и човек в България е потенциално засегнат от рядко заболяване. Медицината познава около 6 хил. такива заболявания. За едва около 5% от редките болести е налично лечение. 75% от пациентите с редки болести по света са деца.

"По време на пандемията се промени ситуацията на хората с редки болести. Имахме нови предизвикателства. В повечето случаи успяваме бързо да се справим, но много от тях оставят трайни последици в пациентите", коментира председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов.

Той подчерта в студиото на предаването "Директно", че за редките болести е много важно, когато има осигурено лечение, е то да бъде постоянно, тъй като основната част от терапиите са поддържащи.

"Имаше сформиране на нови отделения, което наложи преструктуриране на болниците, оттам и промяна на местата, в които пациентите се лекуват. Наложи се да полагаме общи усилия, за да преодоляваме всичко това", каза още Томов.

"В болниците винаги са обръщали внимание на хората като мен, които имат необходимост от сестра. За моето заболяване не е имало проблем с липса на лекарства. Протоколите за самите лекарства са на всеки 6 месеца, но заради пандемията ги направиха на една година. От пациентска гледна точка е много по-удобно", сподели Калоян Митков, който е диагностициран с рядка болест.

Владимир Томов посочи още, че има изключително голям брой нови терапии, които са навлезли през последните 20 години. Той се надява, че с течение на времето ще се промени отношението на здравната ни система към редките болести.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК