Политиката на Тръмп - заплаха за разруха или алтернатива на статуквото

Бизнесменът Кен Лефковиц и политологът Борислав Цеков в сблъсък на мнения в ефира на Bulgaria ON AIR

07.02.2017 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Политиката на Тръмп - заплаха за разруха или алтернатива на статуквото

Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и първите му действия провокираха масово недоволство и нестихващи протести. Европейските медии също реагираха на политиката на милиардера, като публикуваха иронични клипчета и статии.

Американският бизнесмен Кен Лефковиц сподели в "България сутрин", че има реална заплаха за разруха на обществото и институциите в САЩ. По думите му изборът на Тръмп е доказалтество за гнилото в американското общество. 

"Срамувам се, че такова детинско лице стана наш президент, това не е моят лидер. Не може да инспирира повече от половината от обществото. Този човек разделя нацията", настоя гостът на Bulgaria ON AIR и добави, че Тръмп е създал такова разделение между хората, че видни републиканци не са напълно в негова подкрепа.

Според него все още е рано е да се говори за импийчмънт. Кен Лефковиц обаче предупреди, че гражданското недоволство е толкова силно, че ще продължи докато Тръмп не си тръгне от Белия дом.

Борислав Цеков от Института за модерна политика опонира на американския бизнесмен и посочи, че неолибералното статукво е заплашено да рухне като модел за развитие на света. 

"В това няма нищо лошо, защото деглобализацията не означава всеки да се затвори в своята къщичка, а повече акцент върху държавата и националната икономика. Съпротивата, която се очертава, е на отиващото си статукво", заяви той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Според него е нормално да има протести в една разделена нация, каквато Америка винаги е била. Борислав Цеков, който не вижда нищо крайно в политиката на Тръмп, подчерта, че няма международноправен акт, от който да произтича правото да се заселиш в друга държава.

"Не е нормално, когато член на правителството казва, че няма да изпълни правителствена заповед", настоя той, визирайки действията на главния прокурор Сали Йейтс и последвалото й отстраняване от длъжност.

Политологът добави, че стената с Мексико, която Тръмп настоява да бъде издигната, е гласувана още през 2006 г. По думите му решението е подкрепено от Барак Обама, Хилари Клинтън и Бърни Сандърс.

Тази теза не се хареса на Кен Лефковиц и той обвини събеседника си в пропагандно руско говорене. Борислав Цеков пък обвини американския бизнесмен в агентурно ЦРУ говорене и напусна ядосан студиото.

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се включи в разговора по скайп, като заяви, че е напълно естествено американските граждани да приемат по-чувствително избора на Тръмп за президент. 

"Няма нищо необичайно във високия градус, в който се обсъждат стъпките на Тръмп. Има вродена американска чувствителност към защита на собствените граници и нация", отбеляза тя.

Елена Поптодорова припомни за забрани за влизане в САЩ на граждани на Ирак и Израел, които са били налагани през годините. Според нея в случая действието на Тръмп с антиимиграционния указ е било необмислено и грубовато, поради което е предизвикало такива реакции.

 


1
0 rate up comment rate down comment 2
Kiril_Todorov
преди 7 години
Борислав Цеков е такъв ***, че ме е срам да го гледам. Сигнализирай за неуместен коментар