Наводнения заляха няколко държави на Балканите

В шест области у нас е обявен „оранжев код“ за обилни валежи

16.09.2014 | 12:10 Редактор: Мариета Иванова
Наводнения заляха няколко държави на Балканите

Наводнения заляха няколко държави на Балканите. В Източна Сърбия реки излязоха от коритата си, причинявайки затваряне на пътища и спиране на електричество.

Възрастна жена загина, обявено е бедствено положение в населените места Кладова и Неготин.

Хидроцентралата "Джердап-1" се намира под непосредствена опасност.

Над 370 души са евакуирани във временни убежища, тъй като домовете им са наводнени. Проливни дъждове има и в Гърция. 49-годишен мъж е загинал, а синът му е бил сериозно ранен след като придошлата вода е обърнала автомобилът им.

Най-силни са били валежите в покрайнините на Солун.

Проливните дъждове не подминават и нашата страна. В шест области е обявен „оранжев код“ за обилни валежи. Това са Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София - област, където очакваното количество дъжд е между 30 и 40 л/кв.м.

В дванадесет  други области е в сила предупреждение с „жълт код“.

На фона на интензивните валежи през последните два дни в Западна и Централна България, бедственото положение в Мизия е отменено. Щетите в града възлизат на 5,5 млн. лева.

Около 300 души в наводнения град са без дом. Водата вече е годна за пиене, раздадени са и почти всички помощи на пострадалите семейства.

Обилните дъждове, паднали през изминалото денонощие, наводниха софийските села Мрамор и Нови Искър. Там пожарната отводняваше улици и разчистваше паднали дървета. Една стара изоставена къща се срути в Нови Искър. За щастие жертви няма.