Какви са причините за насилие сред младите хора? А върху животните?

Отговорите на тези и много други въпроси - в предаването ДНЕС

11.03.2016 | 13:27 Редактор: Ирина Георгиева
Какви са причините за насилие сред младите хора? А върху животните?

От Мартина Ганчева

В кухнята на модерната жена

Какво включва менюто на модерната жена, какво има в нейната кухня, разказа Магдалена Пашова - хранителен терапевт в предаването ДНЕС. Тя увери, че въпреки забързаното ежедневие, пълноценното и здравословно хранене не е мисия невъзможна. 

Насилието и младите хора

Какви са причините за насилие между и сред младите хора? Сега ли се появи или го е имало винаги? Къде са корените на агресивното поведение и как възниква "насилническа" нагласа; можем ли да "изкореним" агресията или трябва да търсим друг път за справяне с нея? Отговорите на тези и много други въпроси ДНЕС потърси от психолога Валентин Стоилов.

"Децата са продукт на семейството, копират родителите. Децата имат нужда да бъдат чути, разбрани, а не да им бъде говорено непрекъснато", коментира Стоилов. 

Случаите на неоправдано насилие у нас продължават. Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с инцидента в столичен нощен клуб, където жестоко бе пребит 23-годишният Кирил Тодоров. Полицията все още изяснява и причините за инцидента в село Рупци, в който мъж простреля в главата с газов пистолет 17 годишно момче.

Пребитият в столична дискотека 23-годишен Кирил Тодоров е стоял с глътнат език и в безпомощно състояние 20 минути. Това коментира пред камерата на Bulgaria ON AIR неговият брат. Според него твърденията на охранителите на нощния клуб, че просто са оставили Кирил отвън не отговарят на истината. 

Историята на "Българския психар" една друга история - на Петър – най-обикновено момче от улицата, умен и амбициозен младеж, който бързо разбира, че в разгара на Прехода с честен труд не може да се живее нормално. Затова той бързо спира да играе по правилата и от дребен квартален играч се превръща във всяващ страхопочитание бос на подземния свят на София, иронично наричана в книгата "Мордор". С коментар за насилието и литературата в студиото гостува писателят Андрей Велков.

Стават ли местата за забавление и за учене в България зони опасни за живота? Какъв е отзвукът от последните инциденти в Студентски град? И как младите хора се противопоставят на насилието? Диана Костова попита няколко студенти. 

Да посегнеш на лебед 

Някои посягат на хора, други на животни. Какво накара една жена да посегне на беззащитен лебед? 

Жестокостта, проявена от туристка в Охрид, стигна и до английските медии. Историята беше публикувана в "Sun" под заглавие: "Какво им става на хората?". А ДНЕС допълни въпроса – защо хората забравят, че животните също имат чувства, страдат и изпитват болка. Екипът се включи на живо от фондация "Дивите животни" и разговаря с Любомила Кривошиева.

Емоционален коментар в студиото направи и журналистът Лияна Панделиева.

За любовта си към котките и за взаимоотношенията между хора и и животни отношение взеха и Джина Иванова от Трамвай N5 и Иван Иванов, китарист на група "Кукери".

"Въвели сме като стандарт на живот простотията. Младите хора си говорят с 200 думи. Когато го няма образованието, ги няма думите, тогава идват юмруците", сподели Иван Иванов. 

Да колекционираш бръснарски ножчета

Колегата Боби Петров се срещна с Константин Пенков, който показа част от уникалната си колекция от бръснарски ножчета.