България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

28% от жените у нас признават, че са били жертва на насилие

Инициативата "Извърви километър в нейните обувки" ще се проведе за четвърта поредна година на 13 март от 12:30
Публикувана: От:

28% от жените в България са споделили, че са били жертва на насилие в някакъв етап от живота си. Това отчете Бойко Благоев от информационното бюро на Европейския парламент в София в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

 

"Това са данни на Европейската агенция за основните права от един техен доклад през 2014 г. България седи сравнително ниско на фона на останалите държави в ЕС. Агенцията прави точно два извода: Или че насилието в България е на ниско ниво, или може би по-страшният извод, че за насилието не се говори и хората много трудно споделят за един такъв доста личен проблем", обясни Благоев.

"Извърви километър в нейните обувки", призова Благоев. За четвърта поредна година ще се проведе инициативата, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. 

Шествието ще започне от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София) на 13 март от 12:30, добави Гергана Кръстева от Българския фонд за жените.

"Искаме да се постави и акцент, че съществуват Кризисни центрове, където жертвите на насилие може да потърсят защита", коментира още тя.

"Изключително важен аспект на шествието и посланието, което то трябва да отправи, е апел към българските институции и към държавата да подпише и ратифицира най-сетне Истанбулската конвенция или още известна като Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Изключително важен международен акт, който дава цялостната рамка за справяне с проблема", посочи тя.

"Трудно е да се намерят хора, които да участват, защото българското общество има предразсъдъци", сподели Благоев. Той обаче не скри, че и много известни хора са решили да се включат.

 

Коментари ( 0 )