Как да водим здравословен живот и коя диета да изберем?

Диета означава начин на хранене, а не лишение и глад, посочи диетологът Мария Николова

26.11.2015 | 13:15 Редактор: Ирина Георгиева
Как да водим здравословен живот и коя диета да изберем?

От Мартина Ганчева

"Гладът е най-добрата подправка към яденето", е казал Цицерон. "Сън, храна, пиене, любов - всичко да бъде с мярка." Мисъл на Хипократ. Екипът на предаването Днес разговаря със събеседниците си за диетите и трябва ли да ги спазваме, за да сме стройни и здрави?

"Диета означава начин на хранене. Ако искаш да си дебел, не се храни. Диета не означава лишение и глад. Няма вредни храни, има вредни количества. Но в списъка на забранените са преработените храни като сладкиши, пасти, торти, пържено." - коментира диетологът Мария Николова

"Веган е начин на живот, не излъчва само животинските продукти. Веганството е хармония за човека. Моят съвет е да се пости два пъти годишно, да прочистим организма си. Да консумираме повече сурови ядки и зеленчуци. Два до три пъти в седмицата спорт за тонус. А йога позата слънчев поздрав е особено подходяща за старт на деня." - посъветва Блага Бояджиева, която е веган, йога, инструктор и учител по кизомба танци.

В предаването Днес по телефон се включи и диетологът Огнян Симеонов, който даде много практични съвети. Според него трябва да се храним от 3 до 5 пъти на ден. Утрото може да започне с препечена филийка, яйце, домат, маслини, а на обяд да консумираме месо или риба, но задължително морска. Можем да похапваме и преди лягане – кофичка кисело мляко например.

Също по телефон Биляна Йотовска, автор на книгата "Как да готвим здравословно?" - даде насоки как да го правим и издиктува рецепта за палачинки с овесени ядки. По думите й смутито е чудесен старт на деня. 

От Гърция се включи и фитнес инструкторът Мартин Георгиев, за да разкаже как се отслабва със спорт. Той направи разграничение между диета и хранителен план. 

На телефон Лео Бианки сподели своя личен опит и как под наблюдението на Огнян Симеонов е свалил 10 кг за един месец. Едно от любимите му здравословни ястия е сьомга на пара с ориз. 

Лична история разказа и Боряна Николова, която страда от наднормено тегло, а проблемът се е зародил в детството, след инжекции заради мононуклеоза. 

Месец остава до зимните празници, коледните партита и голямото ядене. Жените, особено тези на Острова, започват да се подготвят още от сега.

Няколко са диетите, които се борят за приза най-вкусна на света. Че са вкусни, спор няма, но дали са здравословни?

Една от най-големите причини за наднорменото тегло са точно неоправдано големите порции, с които прекаляваме при всяко хранене. Организмът се нуждае от по-малко храна, отколкото приемаме, за да е здраво и привлекателно тялото. Според експерти не е нужно да използваме сложни таблици, да се претегля точното количество храна, което диетолозите препоръчват. Тези главоболия може да се спестят като разчитаме единствено и само на ръцете си, за да сме сигурни, че порциите ни са подходящи.

Не само днешните знаменитости ни смайват от време навреме с "тайни рецепти" за стройно тяло и млада кожа. Диети са спазвали и кумири от миналото, като лорд Байрон например. Италианският фотограф Дени Банино създаде по този повод иронична серия от натюрмарти, която нарече "Still Diet". 

Звездите са хората, на които често искаме да приличаме, а дори и подражаваме. Често от ефира или страниците на списания разбираме подробности за тяхното семейство и дори и начин на живот. известните личности понякога разкриват всичко - дори и диетите си, с които поддържат перфектната фигура. От къде идват обаче хранителните им режими?

Шарън Стоун е една от най-поддържаните актриси и наскоро отново го показа в провокативна, черно-бяла фотосесия за световно известно списание. От снимките се вижда, че Шарън Стоун е в супер форма. А кои са тайните за фигурата й? За нейния и други добри примери от Холивуд?

При една целувка изразходваме 15 калории. Колкото по- страстно се целувате, толкова повече калории харчите. Но какъв е ефекта от целуването при отслабване?