Здравите хора ядат плодове, млечни продукти или зърнени храни за закуска

Ново проучване хвърля светлина върху хранителните навици, които допринасят за здравословното отслабване

09.11.2015 | 07:52 Редактор: Ирина Георгиева
Здравите хора ядат плодове, млечни продукти или зърнени храни за закуска

Хората със здравословно тегло ядат плодове, млечни продукти или зърнени храни за закуска, показва проучване, цитирано от The Independent. 

Изследването е ръководено от Anna-Leena Vuorinen от Центъра за технически проучвания VTT и презентатор на форума Седмица на борбата срещу затлъстяването, организиран от Американската асоциация за метаболична и бириатрична хирургия на 4 ноември 2015 г. в Лос Анджелис. Тя е анализирала любимата закуска на 147 души между септември 2014г. и януари 2015г. Изводът от резултатите хвърлят светлина върху хранителните навици, които допринасят за здравословното отслабване.

"Отново бихме казали: Закуската е най-важното хранене за деня." - допълват изследователите.

Участниците в проучването са имали среден индекс на телесната маса равен на 21,7, което означава, че са били с нормална височина и тегло от около 61кг. По-голямата част от анкетираните са били жени на възраст над 41 години. За да участват в изследването е трябвало те да бъдат със здравословно тегло и да нямат големи колебания в килограмите.

51 на сто от запитаните "какво закусват" отговарят, че избират плодовете за първото си хранене за деня. 41% от анкетираните твърдят, че закусват с мляко и млечни продукти. Студените зърнени култури и мюслито е предпочетена закуска от 33 на сто от хората, докато 32% избират хляб. С топли зърнени храни сутрин се хранят 29 на сто от участниците в проучването.

Популярен избор за закуска са яйцата. Изследователите твърдят, че 31 на сто от анкетираните закусват с яйца сутрин. Само 26% от участниците са заявили, че пият само кафе на закуска.

"Много важен извод от изследването е, че висок процент от слабите хора всъщност ядат на закуска вместо да я прескочат, което е в съответствие с предишни изследвания за значението на закуската." - обясняват д-р Vuorinen.

"Това, което се откроява е, че те не само закусват, но ядат и здравословни храни като плодове и зеленчуци." - допълва още тя.

Участниците разкриват и техните хранителни навици, а именни пилето е любимото месо на 61% от анкетираните, докато 63% от тях ядат зеленчуци на вечеря всеки ден.

39% съобщават, че плодовете са любимата им закуска, а малко под половината заявяват, че не спазват диета, докато 38 на сто заявяват, че спортуват три пъти в седмицата.