Водещите на "Бизнес старт": Да не бързаме с еврото

Йоанна Николова и Иван Нончев от Bloomberg TV Bulgaria анализират последните икономически тенденции

28.03.2016 | 10:00 Редактор: Константина Маркова
Водещите на

В напрегнатата геополитическа обстановка не е време България да търси по-тясна финансова интеграция с Общността, смята водещият на предаването "Бизнес старт" и главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria Иван Нончев в интервю за в. Стандарт. Екранната му партньорка в сутрешния блок на икономическата телевизия Йоанна Николова добавя, че потреблението ще бъде движещ фактор за растеж през 2016 г.

Има ли истинско оживление в икономиката?

Й. Николова: Високият икономически растеж в края на 2015 г. се дължеше до голяма степен на правителствените инвестиции, свързани с изпълнението на европроекти за програмния период 2007-2013 г. През 2016 г. притокът на европейски субсидии ще намалее, а износът ще се забави заради влошаването на икономиката във важни за България търговски партньори като Русия и Гърция, както и геополитическата несигурност. В резултат движещ фактор за растеж се очаква да бъде вътрешното търсене и потребление. Бизнес климатът се подобрява и работодателите планират разкриване на нови работни места, но

все още съществуват фактори, които тревожат фирмите

например ценообразуването в енергетиката и някои от промените в регулаторните режими като т. нар. "данък уикенд". Чуждите инвестиции също са далеч от задоволителните нива, макар да отбелязаха ръст през миналата година. Причината - въпреки привлекателните данъчни политики, проблем у нас остава несигурната среда, свързана с непоследователни законови мерки и липсата на ефективна съдебна система.

И. Нончев: Това, което показа статистиката в последното тримесечие на миналата година, е ръст на БВП от над 3 на сто, което ни нарежда на нива над средните за Европейския съюз. На кредитния пазар също станахме свидетели на раздвижване, макар и засега да е ограничено по-скоро в сегмента на недвижимите имоти и ипотеките. Така че от тази гледна точка може би изглежда оправдано да се говори за известно оживление. От друга страна обаче фактът, че до голяма степен ускоряването на растежа идва от правителствените разходи и усвояването на последните евросредства от програмния период 2007-2013 г., без да е последвано от някакъв значим ръст във вътрешното потребление, буди тревога у доста икономисти. Оттук нататък растежът както в България, така и в цяла Европа ще зависи основно от способността на финансовия сектор да "трансферира" огромните инжекции на ликвидност, предприети от централните банкери, към реалната икономика. До този момент това не се случваше с очакваните темпове.

Цялото интервю вижте тук >>

 

 

Иван Нончев: В напрегнатата геополитическа обстановка не е време България да търси по-тясна финансова интеграция с Общността

 

Потреблението ще бъде движещ фактор за растеж през 2016 г., казва Йоанна Николова

Копирано от standartnews.com