Централна кооперативна банка отвори вратите си за ученици от столичното 119-о СУ

28.03.2017 | 18:44 Редактор: Жанета Нейкова
Централна кооперативна банка отвори вратите си за ученици от столичното 119-о СУ

Третокласници от столичното 119-о средно училище "Академик Михаил Арнаудов“ имаха възможност да се превърнат в банкери за няколко часа. Те посетиха централното управление на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и станаха свидели на целия процес по обслужване на клиенти, теглене на кредити и депозити. Тяхната обиколка започна от банковия салон на ЦКБ.

Там банкерите им обясниха кои са основните финансови транзакции, какви документи са нужни при внасянето или изпращането на пари, както и по какъв начин могат да се предпазят от измами.

"А какво ще стане, ако личната ми карта е фалшива?“, "Ако имам брат близнак и искам да изтегля пари, някой ще разбере ли?“, бяха някои от въпросите на третокласниците. Други от тях разбраха, че банката предлага карти "Емоция“ специално за деца и веднага започнаха да се интересуват как могат да си извадят такава.

"Направи ми впечатление, че децата бяха с изключително добра финансова култура. Интересуваха се най-много от системата за защита на личните данни и на финансите. Също така правиха отлични асоциации с това, което им разказахме за финансовите инструменти, и веднага се опитваха да намерят приложение в реална ситуация“, обясни директорът на дирекция "Връзки с инвеститори“ Антон Филипов, който водеше обиколката на малчуганите.

Той им показа и как изглежда банкоматът отвъте, което предизвика радостни възгласи сред тях. "Аха-а-а. Значи вътре няма хора, които да ни подават паричките“, беше реакцията на едно от децата. 

Третокласниците имаха възможност да разгледат още касите и трезора на банката. Черешката на тортата, а и последна част от обиколката им в ЦКБ, беше отделът "Парични пазари и ликвидност“, където се извършва търговия с акции. Малчуганите с интерес гледаха в сложните схеми и диаграми на компютърните екрани докато експертите работиха. А едно от децата заключи: "Много от нещата ги разбирам!“.

Посещението на учениците приключи с обща снимка и подаръци, приготвени от ЦКБ и Асоциацията на банките в България. "За нас бе изключително удоволствие да посрещнем такива усмихнати и любопитни клиенти“, категоричен бе Антон Филипов. 
Посещението на малгуганите в централното управление на ЦКБ се организира като част от инициативата "Европейската седмица на парите 2017“.

Тя започна на 27 март и ще продължи до 31 март. Инициативата е съвместна и се организира от Европейската банкова федерация и Асоциацията на банките в България (АББ).