Йончев: "Газпром" не е политическа идентификация, а възможност Европа да ползва газ

Според него в момента "Газпром" дори не може да достави такива количества, камо ли на добра цена

22.08.2022 | 21:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Защо Земеделският народен съюз стана част от коалицията "Български възход"?

"Трайна цел на ЗНС в неговото политическо присъствие е изграждането на стабилен политически център, който да сложи край на авантюризма, който господства в последните години в българската политика, и да започне едно управление на страната, ориентирано около националния интерес, традиционните български ценности. Това излъчва "Български възход" и затова ние сме там", заяви лидерът на ЗНС Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

На въпроса национален интерес ли е да преговаряме с "Газпром" или да платим по начина, по който те искат, гостът каза, че "Газпром" не е политическа идентификация, а бизнес - възможност за цяла Европа да ползва газ. Той призова да се остави "Газпром" и бизнеса с газ на онези, които продават газ по света и в Европа.

Йончев смята, че "Газпром" се използва за геополитически цели и нашите политици се поддават доста лесно на тази манипулация.

"Крайно време е да проумеем, че газ по света не се продава благодарение на политически симпатии, а с пари и ако искаме да постигнем най-добрата цена, трябва да има конкуренция. Това е основната задача, която никое предишно правителство не успя да реализира. Ако "Газпром" иска да продава на този пазар, те ще трябва да дойдат при нас и да предложат цена и условия за продажба", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той спомена, че в момента "Газпром" дори не може да достави такива количества, камо ли на добра цена, защото формулата за изчисляване на цената е такава, че газта от Русия ще бъде също толкова скъпа, колкото тази, която получаваме по другите канали. Йончев обясни, че не може да бъде на по-ниска цена, защото това е пазар, на който оперират определени компании, които се конкурират една с друга и никои политически симпатии не могат да ни осигурят нещо по-различно от това.

"Газ ще има. Ще бъде много скъпо, благодарение на управлението досега, и всички ще платим тази цена, независимо кой доставя. Само усложняваме проблема в това, че го превръщаме в политически, а не оставяме на професионалистите да го решат", посочи той.

Според него "Български възход" има много сериозно присъствие в политическия живот на България и се надява това да бъде трайно. По думите му коалицията не просто ще присъства в следващия парламент, а ще има централна роля.

"Управлението е изкуство, не е авантюризъм. Надявам се българските избиратели да посочат кои са майсторите, защото досега посочват онези експериментатори, които ни водеха от една крайност в друга. Време е нещата да улегнат и да започне да се води не политика, базирана на харизма, а на реалната политика", заяви Йончев.

Гостът е на мнение, че червените линии се оказаха линии в пясъка и партиите са стигнали до почти невъзможни коалиции, а подобни ангажименти звучат невъзможно. Според него цялата интрига в изборите заприличва на сапунена опера.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
532
преди 1 година
Поредният популистически дрънкач! Сигнализирай за неуместен коментар