Отиваме към нови преговори с "Газпром", може да има затваряне на предприятия

Нещата около интерконектора България - Гърция са овладени

22.08.2022 | 14:22 Редактор: Ваня Кузманова

Страната ни се връща към преговори с "Газпром" за доставка на синьо гориво. Бизнесът е поискал цена от максимум 250 лв. за мегават/час. Той е поискал да има компенсации и да не се повишава цената, иначе производството става нерентабилно и това би означавало затваряне на предприятия.

Иска се още от ЕК да се ограничи износът на ток от страната ни за други държави в Европа. 

"Нещата около интерконектора България - Гърция са овладени. Трябва да осигурим газ на поносими цени. За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В момента не са възможни компенсации, защото няма действащ парламент", заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет след заседанието на Кризисния щаб по енергетика. 

От своя страна енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

"Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. "Булгаргаз" не беше способен да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври", заяви Христов.

Той подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерния газ неизгоден. Правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър.

Той съобщи още, че започва кардинална реструктуризация на "Топлофикация-София", определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
Президентска Републи
преди 1 година
Цялата държава е за затваряне. Държава, в която нищо не работи както трябва! Държава, в която почти всички политици са проводници на чужди интереси! Държава, в която няма осъдени политици, въпреки че са откраднали стотици милиони. Държава, която дава авансово милиарди за някакви несъществуващи самолети, а за болните си деца събира пари от благотворителност. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
изи
преди 1 година
Западът тихичко си плаща в рубли и си получава газ тихичко само ние се правим на бабаити и затова ще патиме ! Сигнализирай за неуместен коментар