ДБ: Връщането към "Газпром" е грешка, ГЕРБ: "Промяната" създаде хаос

Ще трябва ли България да плаща в рубли?

22.08.2022 | 18:46 Редактор: Елеонора Танева

Ще се съгласи ли България да плаща в рубли е основният въпрос, на който служебното правителство трябва да отговори, след като отвори вратата за преговори с "Газпром". Това е категоричната позиция на "Демократична България". 

От партията твърдят, че връщането на България към "Газпром" е грешка.

"Това е опасен завой към Москва - и аз питам и Румен Радев, и премиера Гълъб Донев - това означава ли, че те приемат ултиматумите на Москва и плащането в рубли? Нека си поемат отговорността, да не чакат някой друг да им я носи", призова енергийният експерт от ДБ Мартин Димитров.. 

От ГЕРБ настояват за диверсификация на газовите доставки. А сега използваха момента отново да обвинят предишните управляващи в създаване на хаос.

"Месеци наред повтаряме, че измамниците от "Продължаваме промяната" повтаряме...според нас ... ", заяви Делян Добрев.

Според Мартин Димитров този ход застрашава енергийната сигурност на страната. 

"Москва ограничава доставките в момента, в който има по-малко консумация. Какво очаквате да стане зимата? То ще е същото. Имаше седем танкера, азерски газ, който е много по-евтин от руския, но това никой не го каза на брифинга", посочи Мартин Димитров.

Експертът от "Демократична България" заподозря и още една опасност. 

"С плащането в рубли се усложняват много нещата - да поискаме и компенсации за това, че ни оставиха без газ от април насам, дали пък не е това целта?", попита Димитров.

Преди ден темата повдигна и руският посланик в България Елеонора Митрофанова. По думите ѝ подновяването на доставките може да стане само, ако се плаща в рубли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Венци
преди 1 година
Голям мармалад сътвориха ПП, ДБ и БСП май май Сигнализирай за неуместен коментар