Започваме преговори с "Газпром" под натиска на бизнеса, руски газ ще има и от турски микс

От 1 октомври трябва да заработи и интерконекторът с Гърция

22.08.2022 | 18:40 Редактор: Теодора Патронова

В търсене на по-ниски цени на природния газ, служебният кабинет е готов да пристъпи към преговори отново с "Газпром". Служебният министър на енергетиката се аргументира с липсата на позиции за разтоварване на танкери с втечнен газ в Гърция и Турция. 

Бизнесът заяви, че при цена над 250 лева за мегаватчас производството ще бъде нерентабилно.

"Смятаме, че е постижима цена 200 лева за мегаватчас при реактивиране на договора от "Газпром експорт", заяви Васил Велев от АИКБ.

С аргумента, че свободни слотове за разтоварване на втечнен газ в Гърция и Турция няма, и след искането на бизнеса и синдикатите за намаляване на цената на газа, служебният кабинет е готов да направи крачка назад.

"След като миналата седмица успяхме да доставим само един танкер и след като днес бизнесът беше абсолютно категоричен, че ценовите нива към днешна дата са неприемливи – "Газпром експорт" моментално става вече абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме", обърна внимание служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Освен газ от "Газпром", страната може да получава руски газ и през Турция, каквито индикации са дали компании от южната ни съседка.

"Газът от Турция е микс - Турция доставя от Азербайджан, Русия, Иран, LNG от САЩ, но е микс, който ценово ни устройва", обясни Христов.

От 1 октомври трябва да заработи и интерконекторът с Гърция за азерски газ.

Страната ни разполага с газ до октомври, служебният кабинет ще направи работна група, която да работи по казуса със задълженията на "Топлофикация София", а компенсации за високите цени на газа няма как да бъдат коментирани преди да заработи новото Народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Вадим
преди 1 година
Обичаш Украйна, но трябва да платиш за любовта. Сигнализирай за неуместен коментар