В период на неизяснени отношения с "Газпром", колко важни са 7-те танкера?

"Каквито и доставки да искаме и да имаме, те трябва да бъдат заплатени и авансирани", заяви Христо Алексиев

19.08.2022 | 17:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

Днес изтича крайният срок, в който страната ни трябва да каже приема ли офертата за доставката на 7 танкера с втечнен газ от Съединените щати. Офертата беше договорена от правителството на Кирил Петков.

С договорката за доставката на 7 танкера с втечнен газ от Америка страната ни ще подсигури 30% от потреблението си. Кабинетът "Петков" е договорил 3 танкера с втечнен газ да пристигнат в рамките на тази година и 4 през следващата.

Експертите са категорични, че доставките на втечнен природен газ ще бъдат благоприятни за нашата страна, защото и цената ще бъде добра, но ако решим да се откажем от тази оферта, това означава, че ще имаме природен газ на доста по-висока цена. 

"Каквито и доставки да искаме и да имаме, те трябва да бъдат заплатени и авансирани. Като цяло пазарът се промени последните няколко месеца", заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Коментар по темата дойде и от бившите управляващи в лицето на министъра на енергетиката Александър Николов.

"Днес въпросите ще станат много. Дължащите отговори ще се надяват уикендът да измие паметта. По делата им ще ги познаете", каза Николов.

Танкерите с втечнен природен газ от Америка са изключително важни за страната ни, категоричен е енергийният експерт Иван Хиновски

"Много са важни, защото дават една енергийна сигурност, защото сме в период на неизяснени отношения с "Газпром". Важно е да влезе този газ, да се напълни Чирен и да имаме по-голяма сигурност", смята експертът. "Алтернативи на американските доставки има, но на по-висока цена", допълва още той. "Преекспонира се кризата с газа. Газ има и ще има. Разбира се, имаш газ, второ, въпрос на майсторски преговори", твърди Хиновски.

За овладяването на енергийната криза правителството разчита и на доставки от Азербайджан. Очаква се синьото гориво да потече по новата връзка Комотини-Стара Загора в началото на октомври.

Ако решим да получим въпросните 7 танкера, остава въпросът къде те ще бъдат разтоварени. Опциите са 2 - Гърция или Турция. Засега в Гърция в Ревитуса имаме запазен един слот, но той не е достатъчен. Вчера стана ясно от служебното правителство, че започват спешни разговори с Турция, където е възможно да бъдат разтоварени въпросните танкери.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК