Анализ: Никой няма да вземе над 30% на изборите, за първо място се борят 3 партии

Доц. Пампоров смята, че червените линии се чертаят с молив, а според проф. Стоянов партиите няма да успеят да излязат извън взаимните обвинения

22.08.2022 | 21:07 Редактор: Теодора Патронова

Игра на избори - откъде ще дойде този път промяната? 

"Не съм особен оптимист, че нещата много рязко ще се променят в позитивна посока. От всеки от нас ще се изисква поне повече активност", коментира политологът проф. Росен Стоянов в "Денят ON AIR"

Според антрополога доц. Алексей Пампоров около 30% от хората, които редовно гласуват, решават за кого ще дадат гласа си в последния момент, тоест не можем да кажем, че има стабилно мнозинство. Проф. Стоянов посочи, че червените линии в политиката се появяват и затвърждават всеки ден. Той смята, че без четирима играчи няма как да бъде съставена коалиция, защото няма кой да вземе самостоятелно над 30%.

"Червените линии обикновено се чертаят с молив в българската политика. При една подходяща гумичка те биват заличавани. Това вече го гледахме при предходните избори. При гумичките национално спасение, икономическа криза и национална катастрофа могат да бъдат заличени всякакви червени линии", каза доц. Алексей Пампоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Стоянов партиите няма да успеят да излязат от злободневието, ваденето на кирливи ризи и взаимните обвинения по време на предстоящата предизборна кампания. Той обърна внимание, че тези 60%, които не гласуват, са все повече млади хора, които не се интересуват от миналото.

Антропологът отбеляза, че избирателната активност е много по-голяма отколкото се отчита, което се е видяло при преброяването на населението и трябва да се преосмисли начинът, по който се гласува и се смята избирателната активност.  

"Ще се появят различни видове популизми. Тези практики са ефективни поради ниския стандарт на живот сред големи маси. Паради необразованост и финансова принуда има хора, които ще продават вота си, което ни поставя в невъзможност и да прогнозираме и да анализираме последващите резултати и да сме близко до истината", изтъкна проф. Стоянов.

Доц. Пампоров е на мнение, че служебният кабинет в момента е враг на всички политически формации. А политологът подчерта, че за да се предотврати купеният и корпоративният вот е нужна силна държава, което означава здрава ръка. 

"Ние искаме да се доверяваме. Така сме създадени. Когато някой много пъти ни мами и ни употребява, имаме странната способност да ставаме отмъстителни. Затова едни и същи групи хора издигат ИТН, след това "Продължаваме промяната". Може би тези хора, или част от тях, ще вкарат "Български възход" с някаква надежда. Отлив обаче ще има от онези, които гласуват по принцип, а няма да дойдат мотивирани нови гласоподаватели, които е също проблем. Важно е да повишаваме избирателна активност", настоя проф. Стоянов. 

"В момента изглежда, че няма много голяма разлика между първия и втория. Потенциал имат поне три формации да са първи - ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната". ДПС бяха изключително пасивни на последните избори. Регионите, в които те печелят обикновено много гласове, бяха с най-ниската изборна активност. Те имаха кампания, която беше насочена към гласовете от чужбина и успяха да увеличат резултата си в чужбина с 10 хил. гласа. Тоест експериментът, който си направиха на последните избори, беше успешен, сега ще видим какво им е намерението", обясни доц. Пампоров.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
изи
преди 1 година
Нямам никакво намерение да гласувам за доказани от 32 години негодници ! Сигнализирай за неуместен коментар