ДБ: Самостоятелното явяване на "Продължаваме промяната" на избори е грешка

Политолози обясняват решението с желанието на Петков и Василев да привлекат по-широк спектър от избиратели

20.08.2022 | 13:40 Редактор: Петя Кръстева

След новината, че "Продължаваме промяната" няма да се коалира предизборно с "Демократична България", бившият депутат Стоян Михалев предупреди, че има "сили на реставрацията, които са много доволни от това решение".

"Демократична България" отчита решението на "Продължаваме промяната" да се яви самостоятелно на предстоящите избори като грешка. Според дясната коалиция формацията на Кирил Петков и Асен Василев не може да стане първа политическа сила без тях.

"Математически, ако бяхме заедно, шансът да ни бъде връчен първият мандат, е абсолютно сигурен, което би дало възможност да се създаде правителство на реформаторските сили. Сега този шанс е поставен под въпрос и силите на реставрацията вероятно ще са много доволни от това решение", коментира Стоян Михалев от ДБ.

Според социолога Петър Петров обаче решението на "Продължаваме промяната" се базира не просто на математика, но и на идеология.

"2+2 предизборно почти никога не е равно на 4 следизборно, както може да се види на коалицията на националните партии. "Демократична България" има ядро от избиратели, а "Продължаваме промяната" все още търси и намира себе си на много различни места", смята социологът Петър Петров.

Всъщност двете формации са много близки идеологически, показва "политическият компас" на Ивайло Динев, който позиционира българските партии на база на техните програми. 

Решението - да не се коалират предизборно, политологът си обяснява с желанието на Кирил Петков и Асен Василев да привлекат по-широк спектър от избиратели. 

"Те се опитват да си изградят имидж на центристка партия, за да могат да привлекат разочаровани избиратели от левия спектър, които са периферията на БСП. Странейки от ДБ, те рискуваха да загубят от периферията от предишните избори", обобщи той.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата  ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Орлин
преди 1 година
Охххх, колко са наранени и огорчени, че ПП не ги приюти :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
костовисти
преди 1 година
ДъБейците реват! Защото може и да не влязат в следващия парламент! Трябваше им ракета носител. Те, самите са няколко партии, но ако си преброят членската маса, са един файтон хора! Но, са на яслата на едни известни фондации, затова са много гласовити! Не може да видиш и чуеш друго мнение по българските медии освен тяхното! За газа, за "демократичните ценности", за евро-либералната солидарност... Все неща, за които обикновените хора плащат от джобовете си! Сигнализирай за неуместен коментар