Милиардери от всички страни...

Чехия се подготвя да бъде управлявана от твърде противоречивата фигура на Андрей Бабиш

22.10.2017 | 14:16 Редактор: Константин Томов
Милиардери от всички страни...

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

Съединените щати понастоящем са единствената западна демокрация, която се управлява от милиардер. Но това съвсем скоро може да се промени, стига някое чудо да не промени нагласите на избирателите в Чехия.

Андрей Бабиш. Фотография SHUTTERSTOCK
 

ПРЕЗ ОКТОМВРИ централноевропейската държава избира нов парламент, а през януари идва ред да гласува и за президент. И в двата вота основното действащо лице ще е Андрей Бабиш - бизнесмен, чието състояние се оценява на над 2.6 милиарда евро, и собственик на три от петте най-тиражни вестника в Чехия.
Бабиш, който доскоро бе министър на финансите в коалиционното правителство на социалдемократа Бохуслав Соботка, оглавява партията ANO 2011. Аnо на чешки значи "да", но също е и абревиатура от "Акция на недоволните граждани". Към края на април формацията оглавяваше социологическите проучвания с близо 35% от потенциалните гласове. В крайна сметка на изборите получи 30%, но и те са достатъчни, за да дадат на Бабиш правото да сформира правителство.

КОЛКОТО ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ избори, сегашният държавен глава Милош Земан минава за съюзник на Бабиш. Но той понастоящем не се радва на особена популярност в собствената си партия - социалдемократическата, чийто лидер Соботка вече обяви намерение да се кандидатира срещу Земан. Подобен разкол при основните съперници превръща Бабиш в човека, който раздава картите.
"Чехия е парадокс: едно общество, отвратено от корупцията, дава сериозна власт в ръцете на човек, чийто бизнес създава най-големия конфликт на интереси в историята на страната от 1989 насам", писа авторитетният Politico още през 2014, когато Бабиш стана финансов министър. Американското Foreign Policy го нарече "Бабишкони", подчертавайки сериозните прилики между Бабиш и Силвио Берлускони. Магнатът се закани да съди списанието, но така и не го направи.

КОЙ ВСЪЩНОСТ Е АНДРЕЙ БАБИШ?  По произход словак, той е роден в Братислава в семейството на влиятелен дипломат и член на комунистическата партия. Кариерата му започва от Petrimex, едно от външнотърговските дружества на някогашната Чехословакия. Именно чрез Petrimex Бабиш създаде бизнес конгломерата Agrofert, който оперира в селското стопанство, хранителната индустрия, строителството и енергетиката. После чрез едно мистериозно швейцарско дружество успя да размие държавния дял и да превърне Agrofert в своя частна компания.
Като всеки друг служител във външната търговия, Бабиш е подозиран във връзки с някогашните служби за сигурност. Словашкият Институт за народната памет твърди, че той е бил агент на Statni bezpecnost, чехословашката Държавна сигурност, с псевдоним "Буреш". Известният дисидент Владимир Хучин го обвинява и във връзки с КГБ. Носителката на "Пулицър" Ан Апълбаум го сочи като един от проводниците на влиянието на Путин в Европа.

Чешкият президент Земан не се ползва с кой знае каква популярност напоследък - дори и в собствената си партия
 

ОТ ДРУГА СТРАНА, БАБИШ не е типичният популист. Като финансов министър той наложи и някои доста непопулярни мерки - например най-после въведе задължителни електронни касови апарати, за да се справи с ДДС измамите. В неговия мандат бюджетът отчете излишък, а Чехия регистрира най-ниската безработица в Европейския съюз - 3.7%.
Нарастващата му популярност, в съчетание с нарастващите подозрения, че използва позицията си в полза на своя бизнес, най-накрая обединиха срещу него и опозицията, и коалиционните му партньори. През януари с безпрецедентното мнозинство от над две трети парламентът прие закон, който който забранява на министрите да притежават медии или дялове в компании, които кандидатстват за държавни поръчки или европейски субсидии. На практика това бе закон, който засяга един-единствен човек - неслучайно всички го наричат "Закона Бабиш".

НО АКО ПРОТИВНИЦИТЕ му са смятали, че с това ще отстранят Андрей Бабиш от политиката, са останали силно разочаровани. Само седмица по-късно милиардерът обяви, че прехвърля целия си бизнес на "независим" тръст. Кавичките са напълно оправдани, защото в Чехия тръстовото законодателство е съвсем младо и предлага доста вратички - включително възможността едно и също лице да е попечител и бенефициент на тръста. Бабиш съвсем очевидно запазва контрол върху 250-те предприятия в холдинга, и най-вече върху медиите, които включват популярните Mlada Fronta DNES и Lydovke. Атаката срещу него, обединила всички останали политически партии, само убеди окончателно привържениците му, че Бабиш е извънсистемен играч, който се бори срещу статуквото. А за враговете му The Economist припомни един стар цитат на американския сенатор Чарлс Браунсън: за нищо на света не се карайте с някого, който си купува мастилото на бидони.

---
* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 83 / 2017