Сблъсъци по време на протеста в Гърция

Напрежението в Атина ескалира

04.02.2016 | 15:04 Редактор: Мария Аладжова
Сблъсъци по време на протеста в Гърция

Гръцката полиция в Атина е стреляла със сълзотворен газ срещу протестиращи, които са хвърляли камъни по полицаите, предаде агенция Reuters, цитирана от „Фокус“.

Кратките сблъсъци са избухнали по време на протестните демонстрации, които се провеждат днес в гръцката столица в рамките на всеобщата стачка срещу пенсионните реформи. 

Гърците започнаха 24-часовата общонационална стачка заради повишаването на данъците и промените в осигурителната система.

"Тук сме всички на протести срещу правителството, срещу Европейския съюз и срещу всички гръцки проевропейски партии, които подкрепят тази антинародна политика", заявиха участници в демонстрациите.

След блокадата на гонтролно-пропускателните пунктове, дойде ред и на летищата и пристанищата, които в четвъртък се присъединиха към стачката на синдикатите.

Днес затворени са и всички държавни учреждения, училища, бензиностанции и дори патеки. 

"Протести с такава сила Гърция не помни. Сякаш всички гърци са на улицата и протестират. Транспортът е блокиран, пристанищата са затворени, влаковете спряха, автобусите не се движат, нито една таксиметрова кола не обслужва пътници. Все едно, че Гърция е в една протестна война. Това каза за "Хоризонт", коментира кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.