България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протест блокира Гърция - ще се намери ли решение?

Гръцките управляващи не правят достатътчно, заяви бизнесмен пред Bulgaria ON AIR

04.02.2016 | 12:57 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Гърция трябва да реши проблема с фермерите си по границата. Това коментира бизнесменът Христос Морутис в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му България е в правото си да съди гръцката страна и по този начин да обезщети хора, които губят всеки ден.

"Блокадата на българо-гръцката граница не е правилната посока за земеделците. От 6 години гърците протестират на границата, но през първите 4 изразяваха недоволството си по-леко. На практика това става, когато липсва държавата. Държавата трябва да го отстрани, за може да остави бизнесът и хората да преминават свободно", обясни Морутис.

Още по темата

Гръцките управляващи не правят достатъчно, за да прекратят протеста, смята бизнесменът. Според него никой няма право да спира свободно движение с икономическа активност.

"Между 2010г. и 2014г. гърците и цялото общество свършиха огромна работа. Те бяха изгубили 25% от БВП си и за да може Гърция да си възвърне растежа, нови инвестиции ... След това Сириза дойде на власт. През първите шест месеца от управлението им ефектът върху икономиката беше катастрофален. От всяка гледна точка, имаше огромен спад, банките затвориха, няма свободни движение на капиталите", коментира Морутис.

Бизнесменът е на мнение, че реформи са нужни, но трябва да са в правилната посока.

"Правилните реформи, направени преди 4 години, от които имаше резултат и очаквахме февруари - март 2015г. да излезем от мерките и програмата на кредиторите и да вървим самостоятелно напред. Вместо това навлязохме в една Трета програма, която самата икономика няма сили да я издържа", добави той.

Морутис не смята, че орязването на гръцкия дълг ще даде ефект или ще промени много ситуацията. Според него трябва прагматичен растеж, който става с нови бизнеси, намаляване на безработица, връщане на хората в чужбина и по-голям БВП.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Какво е трудното при Гърция?Ставащата лошотия е от влияние на сгрешена европейска парична система. С прекратяване на тази държавна грешка ще се преустанови опасността от ескалация на стопанска криза и гърците ще могат да си връщат дълговете.Сега в Гърция кредитори и длъжници страдат от сгрешена европейска парична система, но не зачитат наличие на тази държавна грешка и продължават с болезнени щети. Сигнализирай за неуместен коментар