ИДИЛ нападна петролна база в Либия

Двама войници са убити

04.01.2016 | 15:40
ИДИЛ нападна петролна база в Либия

Джихадистката групировка Ислямска държава проведе атаки в понеделник, 4 януари близо до важни петролни инсталации в Либия, в градовете ал-Сидр и Рас Лануф, съобщи АФП, цитирайки членове на либийската армия.

"Бяхме атакувани тази сутрин от конвой от десетина коли на ИДИЛ" в Сидр и Рас Лануф, каза по телефона за АФП полковник от силите, лоялни на либийското правителство, което е признато от международната общност.

Полк. Башир Будфира каза, че нападателите били отблъснати и само двама войници са загинали при атаката.

 

Правителство до края на януари

Преди Коледа двете враждуващи правителства в Либия се съгласиха да спрат кръвопролитията и да формират правителство на националното единство. ООН подкрепи мирния договор за Либия,  където трябва да има ново правителство до 24 януари.

На 2 януари специалният пратеник на ООН за Либия Мартин Коблер каза, че срещата му с представители на Триполи е протекла ползотворно. Няма да има паралелни инициативи и анекси към мирния договор, каза Коблер, цитиран от Ройтерс.

Делегатите на враждуващите фракции подписаха договора за мира през декември, който Западът се надява да донесе мир и стабилност.