България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Елена Йончева: Достатъчно страшно е да отстояваш мнението си

Коментар на Елена Йончева и фотографа Васил Донев за журналистиката през 2015 г.

30.12.2015 | 12:35 Редактор: Мария Аладжова
Елена Йончева: Достатъчно страшно е да отстояваш мнението си

"Журналистиката не е комфортна професия, а своебразна кауза". Това бяха думите на Елена Йончева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 30 декември. Тя и фотографът Васил Донев коментираха статистиката на "Репортери без граници", данните от която сочат, че през вече отминаващата 2015 г. са били убити 110 журналисти. 

Още по темата

"Нашата цел е не просто да стигнем до хората, а да се върнем оттам с високостойностен материал. Надявам се, че успяваме да премерим риска. А какво всъщност е премереният риск? Да имаш достатъчно информация и контакти, да получиш детайли от различни източници и да си достатъчно гъвкав."

Според нея най-правилният подход в професията е този, в който журналистът е максимално близо до обекта или събитието, които отразява. В студиото на Сутрешния блок бяха показани кадри от сблъсъците на Евромайдана в Киев през 2013 г., които Йончева отразяваше. По-късно е обявена за персона нон грата в страната заедно с още няколко нейни колеги от други държави. "Останалите журналисти и техните дипломати на следващия ден са имали срещи с чиновниците на украинското правителство и са били извадени от списъка. Никой официално не взе отношение от българска страна", отбеляза Йончева и допълни, че в онзи момент единствено гилдията се е застъпила за нея.

По думите ѝ не опасните дестинации, а неудобните някому позиции и мнения са истинското предизвикателство в професията:

"Всяко място си носи своя риск. Не е най-страшно да отидеш в зона, където има конфликт, достатъчно страшно е да отстояваш своето мнение дори в студиото", посочи Дончева и допълни, че "ако един журналист, който отразява социални или политически теми, се чувства много комфортно, има проблем в неговата работа".

В разговора се включи и Васил Донев, който сподели наблюденията си от Либия, където снима по времето на лидера Муамар Кадафи. "Вече има малко информация от Либия. Проблемът там е вътрешният конфликт между племената. Муамар Кадафи ги държеше в разумни граници и след това нещо се обърка. Сега е хаос, нищо не се говори за там", заключи той.

Целият разговор - във видеото!