ООН подкрепи мирния договор за Либия

До 30 дни трябва да има правителство на националното единство

24.12.2015 | 05:18
ООН подкрепи мирния договор за Либия

Съветът за сигурност подкрепи мирния договор за Либия, подписан от враждуващите фракции за формиране на правителство на националното единство, съобщи Ройтерс.

В единодушно приетата резолюция, проект на Великобритания е записано, че бъдещото правителство на Либия трябва да бъде единственият представител на страната.

Четири години след свалянето на Муамар Кадафи Либия остава дълбоко разединена със самопровъзгласено правителство в Триполи и международно призната власт в източната част на страната – всяка подкрепена от коалиция от бивши бунтовници и милиции. Хардлайнерите и в двете фракции отхвърлят мирното споразумение.

„Повечето либийци разбират, че този договор бе подписан след 14 месеца на много тежки преговори с единствената надежда за възстановяване на властта в страната и осигуряване Либия да не изчезне като суверенна държава.

Този договор е единствената надежда за излизане от хаоса и прекратяване на кръвопролитията“, каза либийският дипломат Ибрахим Дабаши пред Съвета за с игурност.

Още по темата

Неофициално дипломати на ООН казаха за Ройтерс, че се тревожат за споразумението, което може да с е разпадне до дни или седмици.

В резолюцията е записано, че Съветът за сигурност подкрепа създаването на т.нар. Президентски съвет в Либия и призовава за формиране на правителство на националното единство до 30 дни, както предвижда договорът, подписан на 13 декември 2015.

Тя призовава Президентският съвет за финализира временните споразумения за сигурността, необходими за налагане на стабилност в Либия и призовава страните в ООН да „отговорят спешно на исканията за помощ“ от либийското правителство на националното единство.

Председателите на двата конкурентни парламента в страната вече отхвърлиха сделката на ООН и поискаха още време за преговори, но дипломатите им казаха, че ще бъдат изправени пред международни санкции, ако блокират гласуването на договора.