Нина Спасова: ИД засилва влиянието си в Либия

Журналистът арабист Нина Спасова, гост на Брюксел 1

20.12.2015 | 13:38 Редактор: Виргиния Стаматова
Нина Спасова: ИД засилва влиянието си в Либия

"Вероятно привържениците на ИД се чувстват притиснати в Сирия и затова настъпват към централната част на Либия. Те владеят територии около град Сирт. В момента тече засилване на нейното влияние и увеличаване на броя на бойците на ИД,"

Това коментира в студиото на Брюксел 1 арабистката Нина Спасова по повод приетата мирна резолюция за Сирия от Съвета за сигурност на ООН.

„След падането на Кадафи, хаосът в Либия се засили,“ счита още Спасова. "В момента страната е разделена на шест гоелми области и има две правителства. Едното е непризнато, контролира се от ислямистите и е наследник на изтеклия мандат на либийския „Генерален конгрес“.  А в Източна Либия, с основен град Тубрук е признатото правителство на „Националното единство“.

Още по темата

Установяването на ИД в огромната пустинна територия на Централна Либия, която е богата на петролни залежи, ще направи борбата с групировката невъзможна. ИД има опит в завладяване на петролни кладенци и в нелегална търговия с петрол, от която печели между 60 и 80 млн. долара. 

Тя обобщи, че международната общност закъсня с реакцията си спрямо Сирия и сега е на път да допусне същата грешка и да допусне установяването на ИД в Либия, тъй като поне от година има сигнали за подобна опасност. 

Вижте повече във видеото.